Studerende, spejder og aktiv kursist på danskuddannelsen 

Studerende, spejder og aktiv kursist på danskuddannelsen 

Studerende, spejder og aktiv kursist på danskuddannelsen 

Mød Hollandske Valerie, der kombinerer både universitetsstudier med danskuddannelsen og en aktiv fritid i den danske spejderbevægelse. Og det er netop kombinationen af sprogundervisningen og hendes engagement i en lokal dansk organisation, som er med til at styrke bådes hendes sprogfærdigheder, hendes forståelse for dansk kultur og hendes tilhørsforhold til Danmark.

Anna kursist

Hollandske Valerie jonglerer mellem studier i Human ernæring på KU, danskuddannelsen hos UCplus og et aktivt spejderliv hos De Danske Spejder på Holmen i København.

Ugentlig undervisning på UCplus’ sprogcenter

Valerie er vild med kost, ernæring og sundhed og vil gerne bidrage til løsning af globale sundhedsproblemer. Hun er også vild med Danmark, og var i 2023 udvekslingsstuderende på Syddansk Universitet. Hun fik en dansk kæreste, og derfor blev ønsket om at fortsætte sine studier i Danmark endnu større. Nu er hun kommet fra Maastricht til København for at tage en kandidatgrad i Human Ernæring.

Men det er langt fra kun studierne hun jonglerer med hverdag. Hun vil gerne blive god til dansk, så det bliver lettere for hende at tale med hendes kæreste og hans familie. Hun er rigtig glad for, at hun kan tage Danskuddannelsen gratis, og hun har valgt at gå på UCplus sprogcenter i København, hvor hun kommer til undervisning en gang om ugen.

“Det er sjovt at lære dansk her. Der er en meget venlig atmosfære her på sprogcenteret, og alle på mit hold er meget motiverede for at lære dansk. Det er godt at kunne dansk i det daglige, og det kan give os flere jobmuligheder, hvis vi gerne vil blive her i Danmark.”

Spejderlivet giver gode oplevelser og styrker sprogfærdighederne

Valerie har været aktiv i den hollandske spejderbevægelse de sidste 11 år, hvor hun også har været spejderleder i 3 år. Hun var meget opsat på at fortsætte som spejderleder i Danmark, så der gik ikke længe, før hun blev medlem af en spejdergruppe ved Holmen. Her mødes spejderne udendørs hver tirsdag fra 17.00 til 18.30. Sammen med de andre ledere er hun med til at organisere, hvilke aktiviteter de unge spejder skal prøve. Det kan være alt fra at lave mad over bål, til at ro kano eller løse gåder i et krimispil.

Valeries studier på universitetet foregår på engelsk, så det er i høj grad, når hun er til spejder, at hun får mulighed for at afprøve det dansk, hun har lært på sprogskolen.

“I starten var jeg lidt nervøs for at snakke på dansk, men de unge spejdere i min patrulje er utroligt imødekommende, og nu er jeg ved at få mere mod på at tale dansk.”

Danskuddannelsen hjælper dig med at blive god til dansk

UCplus tilbyder de tre officielle danskuddannelser, som giver dig adgang til officielle prøver og en god start i Danmark. Uddannelsen tilbydes på tre niveauer, og hvert niveau består af seks moduler. Du vil blive tilbudt at starte på netop det niveau, der passer til det antal års skolegang, du har, og dine kvalifikationer.

Læs mere om danskuddannelsen og tilmeld dig her

UCplus i Tønder – et unikt sprogcenter i vækst

UCplus i Tønder – et unikt sprogcenter i vækst

UCplus i Tønder – et unikt sprogcenter i vækst

I det sydvestlige hjørne af Danmark finder vi UCplus Sprogcenter Tønder. Centeret blev indviet af Tønder Kommunes borgmester den 5. januar med 250 kursister. Nu, blot 3 måneder senere, er der allerede kommet 100 nye kursister til, og medarbejderstaben er blevet udvidet for at kunne følge med tilstrømningen af de nye kursister. Læs med og bliv klogere på, hvad der ellers kendetegner Sprogcenter Tønder.

Anna kursist
Her ses det stærke hold bag UCplus Sprogcenter Tønder.

Central placering i en unik bygning giver gode undervisningsmuligheder

UCplus Sprogcenter i Tønder har til huse i en af Tønders smukkeste bygninger, nemlig den gamle retsbygning i Nørregade. Den meget centrale placering i byen, blot et stenkast fra gågaden og busstationen, gør det nemt for kursisterne at komme til sprogcenteret.

Undervisningen foregår i flotte lokaler, blandt andet den gamle retssal, hvor kursister kan se de gamle og velbevarede træpaneler og billeder af kongeparret, Dronning Margrethe og Prins Henrik, fra dengang retsbygningen var i brug.

Sprogcenterets undervisere gør meget ud af at inddrage bygningens historie i deres undervisning, så kursisterne både bliver gode til at tale dansk, men også får viden om den by, de bor i, og det danske samfund. Kursisterne kommer fx. på rundvisning i det gamle arresthus lige bag sprogcenteret, og besøget bliver starten på en gennemgang af, hvordan det danske retssystem fungerer.

Herudover har de været på besøg på det lokale bibliotek, hvor de både blev klogere på, hvor de kunne finde de bøger, som svarer til deres niveau, men også, hvor mange andre aktiviteter der foregår på et dansk bibliotek.

Sidst men ikke mindst, har kursisterne også været på tur til Tønders vartegn; det 40 meter høje vandtårn, hvor kursisterne fik et flot blik ud over byen og Tøndermarsken, og hvor de både kunne se og mærke Wegners forkærlighed for træ og minimalistiske design.

Anna kursist

Danskundervisningen foregår blandt andet i den gamle retssal, hvor der hænger billeder af Dronning Margrethe og Prins Henrik, fra dengang salen var i brug.

Et trygt studiemiljø giver glade kursister

Kursisterne på UCplus’ sprogcenter i Tønder kommer fra mange forskellige lande i verden, lige fra USA til Usbekistan. De mange nationaliteter kan ses i et af sprogcenterets lokaler, hvor der hænger et stort verdenskort på væggen, og hvor små knappenåle viser, kursisternes oprindelige hjemlande.

At flytte til et nyt land, og samtidigt at skulle lære et nyt sprog er ikke altid ligetil, og derfor gør alle medarbejderne på sprogcenteret meget ud af at skabe et rart og trygt miljø, så kursisterne føler sig velkomne og får mod på at kaste sig ud i det danske.

Anna kursist

Når der er pause, holder kursisterne af at få en kop kaffe og at sidde og snakke sammen ved centerets halvmåne-formet sofaarrangement.

Om UCplus Sprogcenter Tønder

Sprogcenteret tilbyder danskundervisning på alle niveauer af den officielle Danskuddannelse i Tønder, i Toftlund, hos lokale virksomheder, uddannelsesinstitutioner og online. Det betyder, at kursister kan deltage i danskuddannelsen, hvor og hvornår det passer dem bedst.

Underviserne har stor erfaring med at hjælpe alle kursister godt igennem deres kursusforløb og i mål med deres ambitioner. Det er UCplus’ ambition er at få hver eneste kursist godt i gang i Danmark gennem danskundervisning af høj kvalitet.

Vil du i gang, så ring +45 31 36 76 41 eller skriv en e-mail til toender@ucplus.dk

At blive god til dansk er alfa og omega hos Alfa Laval

At blive god til dansk er alfa og omega hos Alfa Laval

At blive god til dansk er alfa og omega hos Alfa Laval

Hos den globale virksomhed Alfa Laval er arbejdssproget engelsk. Ikke desto mindre har virksomheden igennem de sidste 1,5 år givet deres udenlandske medarbejdere muligheden for at lære dansk i arbejdstiden. Det handler om trivsel og fastholdelse, for når medarbejderne kan begå sig på dansk i det daglige, så stiger deres lyst til at blive i Danmark.

Anna kursist
Alfa Lavals udenlandske medarbejderne kommer fra mange forskellige lande. Fælles for dem er, at de taler engelsk på arbejde, men de vil gerne blive gode til dansk, så de kan begå sig i Danmark.

Danskundervisning på arbejdspladsen er effektivt og øger medarbejdertrivslen

Hos Alfa Laval er det en selvfølge, at virksomheden tilbyder deres udenlandske medarbejdere at lære dansk. Det er nemlig Alfa Lavals erfaring, at når de lærer sproget, så bliver deres hverdag nemmere, både når de skal kommunikere på arbejde, men i særlig grad, når de ikke er på arbejde og skal begå sig i den danske hverdag, hvad enten det drejer sig om dagligdagens indkøb eller at kunne tale med lægen eller personalet på fx. deres børns daginstitution. Og danskundervisningen skaber ikke bare en bedre forståelse for det danske samfund, den øger også deres tilknytning til landet.

HR Partner hos Alfa Laval, Michael Dichow Lund, ser danskundervisningen som en vigtig brik i medarbejdernes trivsel, og han oplever, at medarbejderne er meget begejstrede for, at de kan lære dansk hos Alfa Laval.

“Vi får meget positive tilbagemeldinger på vores tilbud om danskundervisning. For vores udenlandske medarbejdere vil meget gerne lære dansk. De vil Alfa Laval og de vil Danmark. Og så er de virkelig glade for, at de kan lære dansk i arbejdstiden. Mange af dem har familier, og det gør deres hverdag meget nemmere, at de kan få undervisning hos os.”

Samtaler som giver selvtillid

Danskundervisningen foregår en gang om ugen i 3,5 timer, hvor de udenlandske medarbejdere samles i et af virksomhedens mødelokaler. Der lægges vægt på at medarbejderne selv kommer på banen så meget som muligt, og derfor starter undervisningen altid med mundtlige aktiviteter, hvor medarbejderne taler om hverdagsnære emner, fx. hvad de har lavet i weekenden. Sprogkonsulent Alice Yang Andersen pointerer, at det er vigtigt, at medarbejderne får masser af tid til at øve sig med hinanden, for det giver dem selvtillid til at prøve kræfter med at tale dansk med andre kolleger ved kaffemaskinen, til frokosten eller mellem møder.

“Vi har især fokus på medarbejdernes mundtlige færdigheder. De skal lære at kunne begå sig på dansk i uformelle situationer, og derfor øver vi meget small-talk,” fortæller Alice Yang Andersen.

Efter den gode mundtlige opvarmning fortsætter undervisningen med nøje tilrettelagt sektioner, hvor medarbejderne kommer igennem en bred palette af sproglige færdigheder, så de også øver sig på at læse, lytte, og skrive dansk.

“Vi arbejder kontinuerligt med at opbygge medarbejdernes ordforråd, så de lærer nye ord og vendinger hver uge, samtidig med at de får øvelser, hvor de skal aktivere dét, de allerede har lært. For det er netop gennem den gentagne brug af sproget, at de bliver sikre på, hvordan de skal bruge sproget. De prøver forskellige rollespil, som ligner autentiske situationer, de kan komme i, så dét sprog de lærer, er altid brugbart.”

Medarbejderne får også hjemmearbejde for; ofte små skriftlige opgaver, lytteøvelser eller en lille mundtlig præsentation, som skal forberedes. På den måde bliver deres sproglæring holdt vedlige fra gang til gang, og det giver dem mulighed for at arbejde selvstændigt med sproget.

Anna kursist
For at give medarbejderne så mange muligheder for at øve sig på at tale dansk, taler de ofte sammen i små grupper, og sprogkonsulent Alice Yang Andersen går fra gruppe til gruppe og hjælper med udtale og formuleringer.

Netværk på arbejde og i fritiden

Cenk og Martin er to af deltagerne på holdet. Cenk er flyttet med sin kone og deres søn på to til København fra Tyrkiet. Netop fordi han er kommet til Danmark med sin familie, er han meget glad for, at han kan lære dansk i arbejdstiden:

“Det gør det nemmere at nå det hele, når vi kan lære dansk her. Min søn går i vuggestue, hvor han begynder at lære at tale dansk, og jeg vil meget gerne kunne forstå ham og kunne snakke med personalet i vuggestuen og med mine kolleger.”

Martin er flyttet til Danmark fra Frankrig, og har været i gang med at lære dansk i et halvt år. Han er også begejstret for Alfa Lavals tilbud:

“Det er godt, at vi har undervisning sammen, fordi vi får talt mere dansk, og vi får også skabt et godt netværk med de andre i klassen. For mig er det vigtigt, at jeg lærer dansk, for jeg vil gerne være en del af samfundet i Danmark. Og jeg vil gerne forstå, dét jeg læser, fx. officielle dokumenter, og den slags.”

Udover at øve sit dansk, når han deltager i ugens undervisning hos Alfa Laval, får Martin også brugt sit dansk i fritiden, når han går til badminton.

“Jeg er den eneste, der ikke taler dansk i klubben, så det er en god udfordring for mig at tale med de andre spillere.”

Anna kursist
Cenk kommer fra Tyrkiet og Martin er fra Frankrig, og de bruger begge hver torsdag formiddag med at blive bedre til dansk.

Fakta om dansk i virksomheden

UCplus tilbyder en række fleksible løsninger for virksomhedsdansk. Undervisningen kan foregå på arbejdspladsen, på det nærmeste sprogcenter, eller gennem online undervisning.

UCplus står for alt koordinering og stiller op med dygtige undervisere, som gennemfører danskundervisning på medarbejdernes niveau.

Det er muligt at søge om tabt arbejdsfortjeneste, hvis undervisningen holdes i arbejdstiden. Det hjælper UCplus også med at søge.

Læs mere her

Eller kontakt Sprogcenterchef Mette Lherbier på tlf.: 22 70 42 26 eller mail: mel@ucplus.dk

Du kan også læse om vores gratis danskkursus, FVU.

Online danskundervisning var den perfekte løsning for indisk IT-konsulent i Aarhus

Online danskundervisning var den perfekte løsning for indisk IT-konsulent i Aarhus

Online danskundervisning var den perfekte løsning for indisk IT-konsulent i Aarhus

Utsav Jain er uddannet softwareingeniør i Indien. En kortvarig arbejdsopgave i Danmark i 2017 blev starten på en rejse ind i dansk sprog, kultur og arbejdsliv. Og nu er Utsav på mange måder nået frem til sin drømmedestination. Han har fået et job som IT-konsulent hos Capgemini i Aarhus, et job han virkelig brænder for. Og efter han bestod Prøve i Dansk3 (PD3), har han fået permanent opholdstilladelse i Danmark.

Han fortæller, hvad det har betydet for ham at lære dansk, og baseret på hans egne erfaringer, giver han tre gode råd til andre, som gerne vil lære dansk og arbejde i Danmark.

Anna kursist
Som IT-konsulent rejser Utsav Jain meget, og derfor har UCplus’ tilbud om online danskundervisning været en perfekt løsning for ham.

At lære dansk åbner mange døre – både på jobbet og socialt

Da Utsav først kom til Danmark, følte han sig som en fisk på land, fordi han ikke kunne dansk. Han oplevede, at hans manglende sprogfærdigheder skabte barrierer for ham, fordi det blev svært at skabe nye relationer. Han fornemmede, at han havde behov for at komme i gang med professionel og struktureret undervisning, men undervisningen skulle også kunne forenes med, at han ofte var ude at rejse med jobbet. Med hjælp fra kolleger fandt han frem til UCplus’ online danskundervisning.

“UCplus’ onlineundervisning var den helt rigtige løsning for mig. Fleksibiliteten passede til min travle tidsplan, og den interaktive tilgang har holdt mig motiveret. Mine undervisere guidede mig tålmodigt igennem, og de mindede mig om, at selv små skridt er fremskridt.”

At lære sproget og at dykke ned i dansk kultur og værdier har gjort en stor forskel for Utsav. Barriererne er der ikke længere, og nu kan han kommunikere meget bedre.

“Jeg er en værdsat ven og kollega, ikke kun den stille it-fyr længere. Jeg kan endelig udtrykke mig klart. Jeg kan forstå nyheder og chatte med naboer, og nu føler jeg mig som en del af fællesskabet på en måde, jeg ikke troede var mulig.”

Danskuddannelsen banede vej for permanent opholdstilladelse

Utsav har længe haft en drøm at kunne slå sig ned i Danmark, og derfor var det et stort og vigtigt skridt, at han tog Danskuddannelsen og fik bevis på, at han havde bestået PD3 prøven, som herefter førte til, at han fik permanent opholdstilladelse:

“Det var en dør, der åbnede op til en helt ny verden. Det er ikke bare et stykke papir, for mig er det et symbol på at høre til. Det har givet mig en sikkerhed, som betyder, at jeg kan trives både personligt og professionelt.”

Utsavs tre gode råd til dig, der skal lære dansk

Få hjælp fra dine lærere

At lære dansk er ikke altid let. Husk, at du kan søge støtte hos dine lærere. Fortæl dem, hvordan du har det, og de vil helt sikkert hjælpe og tilpasse undervisningen, så du kan komme videre.

Find dine superkræfter

Dedikation, beslutsomhed og disciplin er dine superkræfter. Dedikation betyder at du fokuserer på at lære dansk. Beslutsomhed holder dig i gang trods udfordringer, og disciplin hjælper dig med at blive ved hver eneste dag.

Vær god ved dig selv

At lære et nyt sprog er et eventyr! Du forlader din komfortzone, og du møder udfordringer undervejs. Husk at fejre dine sejre, store og små, og fokuser på dine fremskridt.

Lær dansk hos UCplus

UCplus tilbyder de tre officielle Danskuddannelser, som giver dig adgang til officielle prøver og en god start i Danmark. Uddannelsen tilbydes på 3 niveauer, som hver består af 6 moduler. Du vil blive tilbudt at starte på netop det niveau, som passer til det antal års skolegang du har og dine kvalifikationer.

Læs mere og tilmeld dig her

UCplus i Greve bringer udlændinge tættere på deres danske jobdrømme

UCplus i Greve bringer udlændinge tættere på deres danske jobdrømme

UCplus i Greve bringer udlændinge tættere på deres danske jobdrømme

UCplus Sprogcenter i Greve er et mødested for mennesker fra mange forskellige lande. Fælles for dem er, at de drømmer om at lære dansk og få arbejde i Danmark. De er glade for at møde hinanden på sprogcentret, hvor de både bliver bedre til sproget, men også får mulighed for skabe venskaber og varige netværk.

Anna kursist
Julianna, Bilyana, Maya og Alexander tager en hurtig fotopause fra danskundervisningen. De kommer fra vidt forskellige lande, men har alle samme drøm om at lære dansk og få arbejde i Danmark.

Fra Syrien til Belgien – Fra kosmetolog til geolog

Man behøver blot at tage et hurtigt kig ind i undervisningslokalerne på UCplus’ Sprogcenter i Greve for at se, at sprogcentret danner ramme for mennesker fra vidt forskellige lande og som kommer med forskellige uddannelsesmæssige baggrunde. Men de har samme mål; at lære dansk og at få arbejde i Danmark.

Kærligheden har bragt 22-årige Julianna fra Israel til Danmark. Hun er uddannet kosmetolog, og hun håber, at hun kan arbejde videre i branchen lige så snart, hun kan mere dansk.

Bilyana er økonom fra Makedonien. Hendes forældre bor i Danmark, og nu er hun kommet til landet for at være tæt på dem, og hun drømmer om at få arbejde i bankverdenen.

Maya på 27 kommer fra Syrien, hvor hun har en bachelorgrad i Civil Engineering. Hun håber på at kunne fortsætte studierne på DTU.

Alexander er geolog fra Belgien med speciale i jordforurening. Hans kæreste har allerede fået job i Danmark, og nu knokler han med både jobansøgninger og danskundervisning, så han også kan få job.

Deres forskelligheder bliver en styrke i undervisningen, for om de arbejder med at lære om dansk kultur, sætningsopbygning eller udtale, så støtter og hjælper de hinanden igennem processen.

Dansk er nøglen til at få arbejde

Natalie kom til Danmark, da krigen brød ud i hendes hjemland Ukraine. Hun har ekspertise indenfor didaktik og læring og håber meget, at hun kan få et job som pædagog.

“Dansk er nøglen til få arbejde,” siger hun og hendes studiemakker Eric, som er kommet fra vores naboland Tyskland, nikker. De vil rigtig gerne blive gode til at tale dansk og til at blive del af et fællesskab på en dansk arbejdsplads.

Læs også om vores gratis danskuddannelse, FVU.

Anna kursist

Natalie fra Ukraine og Eric fra Tyskland er enige om, at det er svært at lære sprog alene. På UCplus’ sprogcenter i Greve får de masser af muligheder for tale dansk sammen.

Sprogskolen giver grundig undervisning og godt netværk

Kursisterne er glade for, at de er i gang med danskuddannelsen på sprogcenteret, fordi de oplever, at undervisningen ruster dem godt til deres hverdag i Danmark.

Natalie er særlig glad for, at hun kan lære dansk på en struktureret måde:

“Vi arbejder både med læsning og skrivning, og det er godt, at vi får fokus på vores problemer, og hvordan vi kan forbedre dem.

Herudover, synes hun, at det er bedst at lære sprog med andre. Hendes holdkammerat, Eric, nikker og tilføjer:

“Det er også sjovt at møde andre mennesker, og det er godt, at vi kan danne netværk.

Julianna har også prøvet at lære dansk gennem en app, og selvom appen gør det nemt og fleksibelt at lære sprog, så har hun mærket, at hendes dansk er blevet bedre efter hun startede på sprogcentret.

“Det er nemmere at blive bedre til at tale dansk, når man øver sig med rigtige mennesker.”

Sidst men ikke mindst ser kursisterne det som en fordel, at undervisningen også handler om dansk kultur og samfundsforhold. Det er nemmere at tale med danskere, når man ved lidt om landets historie, og hvilke ting og traditioner er vigtige i Danmark.

UCplus hjælper dig med at blive god til dansk

UCplus Sprogcenter Greve ligger blot 500 meter fra Hundige Station på Frydenhøj Allé 73 i Greve. Sprogcentret tilbyder danskundervisning på alle niveauer inden for både Den Ministerielle Danskuddannelse og FVU Dansk og -Matematik.

Sprogcentret har 400 aktive kursister fordelt på Danskuddannelsen tre niveauer. Kursisterne kommer fra hele verden, udover de nævnte lande er der kursister fra over 40 forskellige lande.

Du kan også deltage i danskundervisning online eller på et af UCplus’ syv andre sprogcentre rundt om i landet.

Du vil blive tilbudt at starte på netop det niveau, der passer til det antal års skolegang, du har, og die kvalifikationer.

Læs mere om danskuddannelsen og tilmeld dig her

To stærke profiler bliver ledere for nye sprogcentre i Sønderjylland

To stærke profiler bliver ledere for nye sprogcentre i Sønderjylland

To stærke profiler bliver ledere for nye sprogcentre i Sønderjylland

Pernille Elisabeth Linde og Isabella Farnleitner bliver d. 1. januar 2024 ledere for hhv. UCplus Sprogcenter Tønder og UCplus Sprogcenter Sønderborg, som tilbyder danskundervisning til internationale borgere gennem de tre officielle Danskuddannelser, som giver adgang til de officielle prøver og en god start i Danmark.

Anna kursist
Anna kursist

Pernille Elisabeth Linde og Isabella Farnleitner er nye sprogcenterchefer for hhv. UCplus Sprogcenter Tønder og Sprogcenter Sønderborg.

Udvidelse af UCplus’ engagement i Sønderjylland

Åbningen af de to sprogcentre med markerer en betydelig udvidelse af UCplus’ engagement i Sønderjylland, og derfor er der også valgt stærke profiler, som skal være med til at løfte indsatsen for internationale borgere og for arbejdskraften i området.

De to nye sprogcenterchefer ser frem til at sprogcentret kan være med til at byde nye borgere velkommen i kommunen og medvirke til deres integration i Sønderjylland.

“Overalt leder virksomhederne efter kvalificeret arbejdskraft, og når vi tilbyder Danskuddannelsen til de udenlandske borgere i Tønder Kommune, er vi med til at øge arbejdsudbuddet i området. For når de internationale medarbejdere kan begå sig på dansk, har de meget lettere ved at opbygge relationer både på arbejdspladsen og uden for kontoret. Og det er netop de gode relationer, der fører til at disse borgere bliver boende og bliver velintegrerede i lokalsamfundet.”

Og om samarbejdet med Sønderborg og Tønder Kommune siger de:

“Vi glæder os til samarbejdet. Sprogcentrene ligger centralt i både Sønderborg og Tønder, og vi ser frem til at kunne byde alle kursister velkommen i gode lokaler. Det bliver både nemt og rart for kursisterne at deltage i danskundervisningen, og vi vil have et stærkt fokus på, at alle kursister får relevant og effektiv danskundervisning, som de kan bruge i deres arbejds- og studieliv. ”

Isabella Farnleitner er oprindeligt er fra Østrig. Hun kom til Danmark i 2013, og har selv har taget Danskuddannelsen. Hun kommer med betydelig viden om undervisning og didaktik, og hendes egen erfaring med at lære dansk betyder, at hun har indgående kendskab til, hvilke udfordringer internationale borgere har, når de slår sig ned i Danmark.

Hun er allerede et kendt ansigt i Sønderborg, da hun siden 2016 haft ansvaret for UCplus danskafdeling i Sønderborg, der sikrede brancherettede danskkurser til lokale virksomheder med internationale medarbejdere, og som har undervist flere end 800 internationale studerende i dansk på SDU Sønderborg, SDU Esbjerg og AAU Esbjerg.

Pernille Elisabeth Linde kommer med en særdeles stærk viden om sprog, idet hun både har en bachelor i Lingvistik, en kandidat i Kognitiv Semiotik, samt en master i Dansk som andet sprog. Hun har beskæftiget sig med sproglæring siden 2014, og har været ansat som sprogkonsulent ved UCplus afdeling i Sønderborg siden 2020.

Læs mere om UCplus Sprogcenter Sønderborg

Læs mere om UCplus Sprogcenter Tønder

Combitherm løfter udenlandske medarbejderes sprogkompetencer

Combitherm løfter udenlandske medarbejderes sprogkompetencer

Combitherm løfter udenlandske medarbejderes sprogkompetencer

Den jyske virksomhed Combitherm har siden 2016 haft en gruppe syrere ansat i produktionen. Nu vækster virksomheden, og det kræver en optimering af arbejdsprocesserne samt effektiv kommunikation. For at lykkes med det, giver Combitherm deres syriske medarbejdere danskundervisning på virksomheden, så deres sprogfærdigheder styrkes og de får nemmere ved at kommunikere i dagligdagen.

Anna kursist

Danskundervisningen sørger for at de syriske medarbejdere bliver bedre til at kommunikere med deres kollegaer, og de skal øve sig med mange forskellige typer samtaleaktiviteter.

Danskundervisning på virksomheden styrker kommunikationen

Det går rigtig godt for den lille jyske virksomhed Combitherm, som designer og producerer energisparende termoløsninger til beskyttelse af temperaturfølsomme varer og processer indenfor flere forskellige industrier, og det har givet travlhed for virksomhedens 33 medarbejdere, hvoraf over en tredjedel kommer fra Syrien.

For at kunne klare det stigende antal ordre er der nu sat gang i en proces, hvor hele virksomheden skal se på, hvordan de kan reducere spild og effektivisere alle produktionsprocesser. Og det indebærer også, et øget fokus på sprog, fortæller Combitherms COO, Torben Hallstrup.

“Vi skal igennem et forløb, hvor det bliver vigtigt, at vi kan kommunikere effektivt og præcist om, hvad der foregår i produktionen. Og vi vil gerne have at alle vores medarbejdere, også vores syriske medarbejdere, bidrager aktivt i denne proces. Mange af dem har været i produktionen i flere år nu og har værdifulde indsigter om de konkrete opgaver, som vi har brug for at høre.”

De syriske medarbejdere kan tale dansk, men er ofte lidt tilbageholdende med at træde frem og tale om faglige emner. Og det vil Torben Hallstrup gøre noget ved.

“Vi skal have dem løftet sprogligt, så de får mere selvtillid, så de nemmere kan fortælle, hvad de har observeret i produktion.”

Derfor har Combitherm nu lavet en aftale med UCplus’ sprogcenter i Silkeborg om at tilrettelægge et forløb, som skal styrke de syriske medarbejderes sprogkompetencer gennem danskundervisning på virksomheden tre timer hver uge.

Anna kursist

Fokus på arbejdsrelateret sprog

Hver torsdag eftermiddag rykker UCplus’ sprogkonsulent Jette Kaspersen ind i Combitherms kantine, og i stedet for håndmadder bliver frokostbordene nu belagt med samtalekort og andre konkrete genstande, som skal bruges til at få snakken i gang.

Undervisningen skal både styrke og udbygge deres sproglige kompetencer. Derfor er der fokus på at deres ordforråd bliver større og deres udtale bliver mere præcis, forklarer Jette Kaspersen.

“De øver sig på at fortælle, hvad de har lavet i løbet af arbejdsdagen og der kommer styr på de specielle ord, som er relevante for dem på virksomheden. Fx “Jeg har syet på overlockmaskine ” giver anledning til, at vi får fokus på vigtige ord fra arbejdsopgaverne, desuden får vi, øvet udtalen af de danske vokaler, for eksempel, ’y’ i ’sy’ og ’å’ i ’tråd’.”

Vi træner almindelige talehandlinger, som hvad man siger, når man vil bede om noget eller tilbyde noget. Det mundtlige sprog bliver understøttet af læse- og skriveøvelser og med brugen af WhatsApp, hvor vi bl.a. tager billeder af maskinerne og indtaler, hvad der hedder.”

Alt er med til at gøre medarbejdernes ordforråd større og mere præcist, hvad der derfor forbedrer kommunikationen igennem hele arbejdsdagen, både når medarbejderne mødes ved kaffemaskinen eller frokostbordet eller når der skal overleveres opgaver ved de store symaskiner.

Det hjælper, at vi lærer nye ord

Mustafa Mustafa og Abdul Rahman Mustafa kom begge til Danmark i 2015. De fortæller, at den situation de kom fra med borgerkrig i Syrien og de mange flytninger de måtte igennem for at komme i sikkerhed som flygtninge i Danmark gjorde det svært at lære dansk i starten. Men de er glade for, at de med den nye sprogundervisning kan blive bedre til at tale dansk.

Abdul Rahman Mustafa fortæller, at han bliver genert ved at tale dansk, særligt hvis der er ord, han ikke kan huske. Men undervisningen skubber ham i gang på en god måde.

“Det er godt at vi øver os, og jeg håber, at jeg lærer at tale mere.”

Og kollega Mustafa Mustafa er enig:

“Det hjælper, at vi lærer nye ord. Det gør det nemmere at tale sammen.”

Se mere om, hvordan I kan lære dansk med vores kurser og uddannelser.

Anna kursist

Mustafa Mustafa og Abdul Rahman Mustafa er glade for, at de med den nye sprogundervisning kan blive bedre til at tale dansk.

Fakta om dansk i virksomheden

UCplus tilbyder en række fleksible løsninger for virksomhedsdansk. Undervisningen kan foregå på arbejdspladsen, på det nærmeste sprogcenter, eller gennem online undervisning.

UCplus står for alt koordinering og stiller op med dygtige undervisere, som gennemfører danskundervisning på medarbejdernes niveau.

Det er muligt at søge om tabt arbejdsfortjeneste, hvis undervisningen holdes i arbejdstiden. Det hjælper UCplus også med at søge.

Læs mere her

Eller kontakt Sprogcenterchef for UCplus Silkeborg, Sarah Smedemark Johnsen på tlf.: 25 43 41 41 eller mail: ssj@ucplus.dk hvis du vil høre mere.

Borgmestre åbner UCplus’ to nye sprogcentre i Sønderborg og Tønder

Borgmestre åbner UCplus’ to nye sprogcentre i Sønderborg og Tønder

Borgmestre åbner UCplus’ to nye sprogcentre i Sønderborg og Tønder

Åbning af UCplus’ Sprogcentre i Sønderborg og Tønder markerer en ny indsats for internationale borgere og for arbejdskraften i Sønderjylland.

Anna kursist

Vær med når borgmestrene klipper snoren

UCplus, der er Danmarks førende udbyder af danskundervisning til internationale borgere, fejrer den officielle åbning af deres nye sprogcentre i Sønderborg og Tønder.

Alle er inviteret til åbningerne – både kursister, naboer, lokale virksomheder og andre interesserede.

Borgmester Erik Lauritzen vil stå for åbningstalen i Sønderborg d.4. januar kl.14.15.

Borgmester Jørgen Popp Petersen vil stå for åbningstalen i Tønder d.5. januar kl.14.15.

Efter talerne vil der være forfriskninger, og der bliver mulighed for at se sprogcentrenes gode lokaler, møde UCplus’ undervisere og høre mere om vores forskellige muligheder for at lære dansk.

Se programmet for den officielle åbning i Sønderborg her (se PDF)

Se programmet for den officielle åbning i Tønder her (se PDF)

På hjemmesiden har vi lavet to sider, hvor du kan læse mere om de to sprogcentre. Se mere her:

Feriehusudlejer investerer i at lære udenlandske medarbejdere dansk

Feriehusudlejer investerer i at lære udenlandske medarbejdere dansk

Feriehusudlejer investerer i at lære udenlandske medarbejdere dansk

Feriehusudlejningsvirksomheden Esmark har et stort antal udenlandske medarbejdere blandt deres rengøringspersonale, herunder ukrainske flygtninge. For at hjælpe de ukrainske flygtninge godt i gang, har Esmark indledt et samarbejde med sprogcenteret UCplus i Ringkøbing-Skjern. UCplus tilrettelægger danskundervisning til Esmarks medarbejderne, så den passer til præcist medarbejdernes behov.

Anna kursist
Her står holdet, som har sat gang i Esmarks særlige danskundervisning. Fra venstre Stephanie Dittrich, HR Business Partner, Annemette Knudsen, sprogkonsulent hos UCplus, sammen med ukrainske Iryna, rengøringssupervisor, og Hildigunn Graakjær, rengøringskoordinator.

Esmark ansætter flere udenlandske medarbejdere

”We love people” er Esmarks slogan. Feriehusudlejningsvirksomheden vil nemlig skabe gode ferieoplevelser for gæsterne, og gode arbejdsvilkår for deres ansatte. Og tallene viser tydeligt, at de lever op til disse ambitioner, for virksomheden vokser. Hvert år stiger antallet af familier der ønsker at leje sommerhuse ved Esmark. Det betyder, at der skal findes endnu flere medarbejdere i en kommune, hvor der allerede er rift om at finde ekstra hænder. Esmark har nemlig over 4000 sommerhuse, der skal gøres rent, når gæsterne strømmer til Vestkysten i højsæsonen.

En del af Esmarks nye medarbejdere er ukrainske flygtninge. Allerede før krigens udbrud søgte ukrainere til Ringkøbing-Skjern Kommune for at få job, men med krigens udbrud i 2022 kom der endnu flere. Esmark vil gerne hjælpe dem, og har ansat over 70 ukrainske borgere i deres store rengøringsteam.

Rengøringspersonale er vilde med deres danskundervisning

Esmark startede samarbejdet med UCplus omkring danskundervisning i 2021, da virksomheden prioriterer, at de nye udenlandske ansatte kommer godt i gang med sprogundervisningen, og lærer netop det danske, de har brug for på arbejdet og i fritiden.

”Når vores udenlandske medarbejdere starter uden at have de sproglige forudsætninger, er det oplagt, at vi tilbyder dem sprogundervisning. En del af det at være ”Esmarkker” er, at vi værner om hinanden og hjælper hinanden, og at kunne dansk er en vigtig del af hverdagen, når de arbejder hos os,” fortæller Esmarks HR Business Partner, Stephanie Dittrich.

Esmark tilbyder deres udenlandske medarbejdere, at de kan tilmelde sig undervisningstilbuddet, som består af fire timers undervisning hver uge i ti uger. Danskundervisningen ligger i vinterhalvåret, når der er lavsæson i feriehusudlejningen, og derfor har rengøringsmedarbejderne tid og mulighed for at møde op på sprogskolen i Ringkøbing. Der er stor interesse for tilbuddet blandt medarbejderne. Der er allerede 39 tilmeldte til de kommende hold, hvilket er den største gruppe hidtil.

Rengøringsrollespil giver arbejdsrelevant sprog

UCplus har specialiseret sig at udvikle brancherettet danskundervisning, der giver medarbejderne præcist det sprog, de har brug for. Sprogkonsulent hos UCplus og fast underviser på Esmarks danskhold, Annemette Knudsen, gør meget ud af, at medarbejderne altid arbejder med helt konkrete arbejdsrettede situationer.

”Noget af undervisningen foregår i et sommerhus, hvor vi øver rigtig mange forskellige situationer. De skal kunne følge anvisninger, som ’du skal ned ad den fjerde tværvej, det er det sorte hus på venstre og du finder nøgleboksen under udhænget bagved huset’. De skal kunne forstå typiske instruktioner, som ’husk at bruge kalkfjerner i badeværelset.’ Og de skal også selv kunne beskrive ting, så de kan ringe ind til kontoret og bede om hjælp, fx hvis der er noget, der er i stykker i sommerhuset. Det er altid sværere at klare sig på et nyt sprog, når man skal snakke i telefon, så de får også mulighed for at øve telefonsamtaler sammen.”

Øvelse gør mester, og Esmark kan mærke, at det gør en forskel for både medarbejderne og for rengøringen, at de investerer i danskundervisningen.

”Når der er skiftedag i sommerhusene, er der et meget kort tidsrum til at gøre husene klar til de næste hold gæster. Det kræver hurtigt og effektivt arbejde, særligt fordi vi går meget op i, at rengøringen ligesom resten af vores service, er i topklasse. Det kræver, at rengøringsmedarbejderne forstår, hvad der bliver sagt til dem. Og når de kan det, så får vi glade medarbejdere og bedre rengøring,” fortæller Stephanie

Dansk i virksomheden styrker integration

Det er også UCplus’ erfaring, at når medarbejdere lærer dansk, som de kan bruge både på jobbet og i deres dagligdag, styrker det deres følelse af at høre til og det bidrager til en stærkere integration i Danmark. Det handler ikke kun om sprog, men også om kulturel forståelse og tilpasning.

“Vores mål er at skabe et læringsmiljø, hvor dansk ikke kun læres som et sprog, men bliver en bro til bedre integration gennem arbejdslivet,” siger Karen Poulsen, Sprogcenterchef hos UCplus.

Fakta om dansk i virksomheden

  • UCplus tilbyder en række fleksible løsninger for virksomhedsdansk. Undervisningen kan foregå på arbejdspladsen, på det nærmeste sprogcenter, eller gennem online undervisning.
  • UCplus står for alt koordinering og stiller op med dygtige undervisere, som gennemfører danskundervisning på medarbejdernes niveau.
  • Det er muligt at søge om tabt arbejdsfortjeneste, hvis undervisningen holdes i arbejdstiden. Det hjælper UCplus også med at søge.

Læs mere her

Eller kontakt Sprogcenterchef Karen Poulsen, hvis du vil høre mere på tlf. 20 60 11 83 eller kp@ucplus.dk

Holgers danske drøm gik i opfyldelse

Holgers danske drøm gik i opfyldelse

Holgers danske drøm gik i opfyldelse

Sygeplejersken Holger Hampe-Hecht var klar til at gøre alt, bare han kunne bo i Danmark. Sammen med sin mand efterlod han job, hus og hverdag tæt på Nürnberg i det sydlige Tyskland for at forfølge drømmen om et liv med en ordentlig ’work-life balance’. På mindre end to år er drømmen gået i opfyldelse. De har begge lært dansk, fået fast arbejde og købt hus og hund. Opskriften på succesen for at nå hertil har været masser af gå-på-mod og gode arbejdskolleger, som blev ved med at rette Holgers dansk.

Anna kursist

Holger Hampe-Hecht har været rigtig glad for at tage danskuddannelsen på UCplus’ sprogcenter i Ringkøbing, og for sine to lærere Frank Henneberg (th) og Carsten Lund Christensen (tv).

At lære dansk var en nødvendighed

Holger Hampe-Hecht slog sig ned i Ringkøbing-Skjern Kommune med sin mand i december 2021, og efter bare seks uger havde Holger fået sit første job som rengøringsassistent. Han kunne ikke tale dansk endnu, og som uddannet operationssygeplejerske, så ville Holger også helst have et job som sygeplejerske, men han var klar til at tage et skridt ad gangen.

Kort efter kom Holger også i gang med danskundervisning på UCplus’ sprogcenter i Ringkøbing, og gennem sit netværk på sprogcenteret fik han i april 2022 job som medhjælper på Hvide Sande plejehjem.

”Jeg vidste, at hvis jeg skulle have job som sygeplejerske, så skulle jeg kunne tale dansk ordentligt. Og på plejehjemmet kom jeg i gang med at bruge simple sætninger, og det var en god start.

Heldigvis er jeg ikke så genert, så jeg snakker bare. Og jeg har haft så meget glæde af, at folk har rettet mig, for så lærte jeg det rigtige og blev ikke ved med at gentage fejlene.”

At lære om dansk kultur var en ekstra bonus

Holger opdagede hurtigt, at undervisningen på sprogskolen ikke kun handler om at lære om dansk grammatik og udtale. Der er også fokus på at forstå dansk kultur og hvordan det danske samfund fungerer, og det har ifølge Holger blot været en ekstra bonus.

”Lærerne har været rigtig gode, og jeg synes, at vi har arbejdet med relevante og interessante emner. Det er vigtigt, at man får en dybere forståelse for, hvordan ting hænger sammen i det land, man vil bo i.”

Det bliver ofte sagt, at det er svært at lære dansk, men det har ikke været Holgers oplevelse. Han synes, at det var lidt hårdt de først tre-fire måneder, men fordi tysk og dansk trods alt har en del lighedspunkter med det samme alfabet og del ord, som minder om hinanden, så gik det rimelig hurtigt at komme i gang. Og en af sine lærere gav ham et råd, som virkelig hjalp ham få en god læseforståelse.

”Min lærer Karsten anbefalede mig at starte med at læse bøger, som jeg allerede havde læst på tysk. Og når jeg vidste, hvad handlingen var, så kunne jeg bedre fokusere på at lære nye ord.”

Venlige mennesker og god livskvalitet

Holger og sin mand har i det hele taget haft en god oplevelse med at falde til i Danmark. Holgers mand har job, og nu har Holger også fået sit drømmejob som sygeplejerske på Gødstrup Hospital. De er glade for at kunne arbejde, og at det danske arbejdsliv også giver dem tid til andet end at arbejde. Noget som de synes, de manglede, da de boede i Tyskland. De bruger deres nyvundne fritid i naturen. Og de nyder at være tæt på hav og strand, hvor de går ture med deres to hunde, en fransk bulldog, som hedder Ignaz, og Grace, som er en engelsk cocker spaniel.

”Vi oplever danskere som meget venlige og afslappede, og vi har fået et godt liv her.”

Danskuddannelsen hjælper dig med at blive god til dansk

UCplus tilbyder de tre officielle danskuddannelser, som giver dig adgang til officielle prøver og en god start i Danmark. Uddannelsen tilbydes på tre niveauer, og hvert niveau består af seks moduler. Du vil blive tilbudt at starte på netop det niveau, der passer til det antal års skolegang, du har, og dine kvalifikationer.

Læs mere om danskuddannelsen og tilmeld dig her

Cookies