Feriehusudlejer investerer i at lære udenlandske medarbejdere dansk

Feriehusudlejningsvirksomheden Esmark har et stort antal udenlandske medarbejdere blandt deres rengøringspersonale, herunder ukrainske flygtninge. For at hjælpe de ukrainske flygtninge godt i gang, har Esmark indledt et samarbejde med sprogcenteret UCplus i Ringkøbing-Skjern. UCplus tilrettelægger danskundervisning til Esmarks medarbejderne, så den passer til præcist medarbejdernes behov.

Anna kursist
Her står holdet, som har sat gang i Esmarks særlige danskundervisning. Fra venstre Stephanie Dittrich, HR Business Partner, Annemette Knudsen, sprogkonsulent hos UCplus, sammen med ukrainske Iryna, rengøringssupervisor, og Hildigunn Graakjær, rengøringskoordinator.

Esmark ansætter flere udenlandske medarbejdere

”We love people” er Esmarks slogan. Feriehusudlejningsvirksomheden vil nemlig skabe gode ferieoplevelser for gæsterne, og gode arbejdsvilkår for deres ansatte. Og tallene viser tydeligt, at de lever op til disse ambitioner, for virksomheden vokser. Hvert år stiger antallet af familier der ønsker at leje sommerhuse ved Esmark. Det betyder, at der skal findes endnu flere medarbejdere i en kommune, hvor der allerede er rift om at finde ekstra hænder. Esmark har nemlig over 4000 sommerhuse, der skal gøres rent, når gæsterne strømmer til Vestkysten i højsæsonen.

En del af Esmarks nye medarbejdere er ukrainske flygtninge. Allerede før krigens udbrud søgte ukrainere til Ringkøbing-Skjern Kommune for at få job, men med krigens udbrud i 2022 kom der endnu flere. Esmark vil gerne hjælpe dem, og har ansat over 70 ukrainske borgere i deres store rengøringsteam.

Rengøringspersonale er vilde med deres danskundervisning

Esmark startede samarbejdet med UCplus omkring danskundervisning i 2021, da virksomheden prioriterer, at de nye udenlandske ansatte kommer godt i gang med sprogundervisningen, og lærer netop det danske, de har brug for på arbejdet og i fritiden.

”Når vores udenlandske medarbejdere starter uden at have de sproglige forudsætninger, er det oplagt, at vi tilbyder dem sprogundervisning. En del af det at være ”Esmarkker” er, at vi værner om hinanden og hjælper hinanden, og at kunne dansk er en vigtig del af hverdagen, når de arbejder hos os,” fortæller Esmarks HR Business Partner, Stephanie Dittrich.

Esmark tilbyder deres udenlandske medarbejdere, at de kan tilmelde sig undervisningstilbuddet, som består af fire timers undervisning hver uge i ti uger. Danskundervisningen ligger i vinterhalvåret, når der er lavsæson i feriehusudlejningen, og derfor har rengøringsmedarbejderne tid og mulighed for at møde op på sprogskolen i Ringkøbing. Der er stor interesse for tilbuddet blandt medarbejderne. Der er allerede 39 tilmeldte til de kommende hold, hvilket er den største gruppe hidtil.

Rengøringsrollespil giver arbejdsrelevant sprog

UCplus har specialiseret sig at udvikle brancherettet danskundervisning, der giver medarbejderne præcist det sprog, de har brug for. Sprogkonsulent hos UCplus og fast underviser på Esmarks danskhold, Annemette Knudsen, gør meget ud af, at medarbejderne altid arbejder med helt konkrete arbejdsrettede situationer.

”Noget af undervisningen foregår i et sommerhus, hvor vi øver rigtig mange forskellige situationer. De skal kunne følge anvisninger, som ’du skal ned ad den fjerde tværvej, det er det sorte hus på venstre og du finder nøgleboksen under udhænget bagved huset’. De skal kunne forstå typiske instruktioner, som ’husk at bruge kalkfjerner i badeværelset.’ Og de skal også selv kunne beskrive ting, så de kan ringe ind til kontoret og bede om hjælp, fx hvis der er noget, der er i stykker i sommerhuset. Det er altid sværere at klare sig på et nyt sprog, når man skal snakke i telefon, så de får også mulighed for at øve telefonsamtaler sammen.”

Øvelse gør mester, og Esmark kan mærke, at det gør en forskel for både medarbejderne og for rengøringen, at de investerer i danskundervisningen.

”Når der er skiftedag i sommerhusene, er der et meget kort tidsrum til at gøre husene klar til de næste hold gæster. Det kræver hurtigt og effektivt arbejde, særligt fordi vi går meget op i, at rengøringen ligesom resten af vores service, er i topklasse. Det kræver, at rengøringsmedarbejderne forstår, hvad der bliver sagt til dem. Og når de kan det, så får vi glade medarbejdere og bedre rengøring,” fortæller Stephanie

Dansk i virksomheden styrker integration

Det er også UCplus’ erfaring, at når medarbejdere lærer dansk, som de kan bruge både på jobbet og i deres dagligdag, styrker det deres følelse af at høre til og det bidrager til en stærkere integration i Danmark. Det handler ikke kun om sprog, men også om kulturel forståelse og tilpasning.

“Vores mål er at skabe et læringsmiljø, hvor dansk ikke kun læres som et sprog, men bliver en bro til bedre integration gennem arbejdslivet,” siger Karen Poulsen, Sprogcenterchef hos UCplus.

Fakta om dansk i virksomheden

  • UCplus tilbyder en række fleksible løsninger for virksomhedsdansk. Undervisningen kan foregå på arbejdspladsen, på det nærmeste sprogcenter, eller gennem online undervisning.
  • UCplus står for alt koordinering og stiller op med dygtige undervisere, som gennemfører danskundervisning på medarbejdernes niveau.
  • Det er muligt at søge om tabt arbejdsfortjeneste, hvis undervisningen holdes i arbejdstiden. Det hjælper UCplus også med at søge.

Læs mere her

Eller kontakt Sprogcenterchef Karen Poulsen, hvis du vil høre mere på tlf. 20 60 11 83 eller kp@ucplus.dk

Cookies