Holgers danske drøm gik i opfyldelse

Sygeplejersken Holger Hampe-Hecht var klar til at gøre alt, bare han kunne bo i Danmark. Sammen med sin mand efterlod han job, hus og hverdag tæt på Nürnberg i det sydlige Tyskland for at forfølge drømmen om et liv med en ordentlig ’work-life balance’. På mindre end to år er drømmen gået i opfyldelse. De har begge lært dansk, fået fast arbejde og købt hus og hund. Opskriften på succesen for at nå hertil har været masser af gå-på-mod og gode arbejdskolleger, som blev ved med at rette Holgers dansk.

Anna kursist

Holger Hampe-Hecht har været rigtig glad for at tage danskuddannelsen på UCplus’ sprogcenter i Ringkøbing, og for sine to lærere Frank Henneberg (th) og Carsten Lund Christensen (tv).

At lære dansk var en nødvendighed

Holger Hampe-Hecht slog sig ned i Ringkøbing-Skjern Kommune med sin mand i december 2021, og efter bare seks uger havde Holger fået sit første job som rengøringsassistent. Han kunne ikke tale dansk endnu, og som uddannet operationssygeplejerske, så ville Holger også helst have et job som sygeplejerske, men han var klar til at tage et skridt ad gangen.

Kort efter kom Holger også i gang med danskundervisning på UCplus’ sprogcenter i Ringkøbing, og gennem sit netværk på sprogcenteret fik han i april 2022 job som medhjælper på Hvide Sande plejehjem.

”Jeg vidste, at hvis jeg skulle have job som sygeplejerske, så skulle jeg kunne tale dansk ordentligt. Og på plejehjemmet kom jeg i gang med at bruge simple sætninger, og det var en god start.

Heldigvis er jeg ikke så genert, så jeg snakker bare. Og jeg har haft så meget glæde af, at folk har rettet mig, for så lærte jeg det rigtige og blev ikke ved med at gentage fejlene.”

At lære om dansk kultur var en ekstra bonus

Holger opdagede hurtigt, at undervisningen på sprogskolen ikke kun handler om at lære om dansk grammatik og udtale. Der er også fokus på at forstå dansk kultur og hvordan det danske samfund fungerer, og det har ifølge Holger blot været en ekstra bonus.

”Lærerne har været rigtig gode, og jeg synes, at vi har arbejdet med relevante og interessante emner. Det er vigtigt, at man får en dybere forståelse for, hvordan ting hænger sammen i det land, man vil bo i.”

Det bliver ofte sagt, at det er svært at lære dansk, men det har ikke været Holgers oplevelse. Han synes, at det var lidt hårdt de først tre-fire måneder, men fordi tysk og dansk trods alt har en del lighedspunkter med det samme alfabet og del ord, som minder om hinanden, så gik det rimelig hurtigt at komme i gang. Og en af sine lærere gav ham et råd, som virkelig hjalp ham få en god læseforståelse.

”Min lærer Karsten anbefalede mig at starte med at læse bøger, som jeg allerede havde læst på tysk. Og når jeg vidste, hvad handlingen var, så kunne jeg bedre fokusere på at lære nye ord.”

Venlige mennesker og god livskvalitet

Holger og sin mand har i det hele taget haft en god oplevelse med at falde til i Danmark. Holgers mand har job, og nu har Holger også fået sit drømmejob som sygeplejerske på Gødstrup Hospital. De er glade for at kunne arbejde, og at det danske arbejdsliv også giver dem tid til andet end at arbejde. Noget som de synes, de manglede, da de boede i Tyskland. De bruger deres nyvundne fritid i naturen. Og de nyder at være tæt på hav og strand, hvor de går ture med deres to hunde, en fransk bulldog, som hedder Ignaz, og Grace, som er en engelsk cocker spaniel.

”Vi oplever danskere som meget venlige og afslappede, og vi har fået et godt liv her.”

Danskuddannelsen hjælper dig med at blive god til dansk

UCplus tilbyder de tre officielle danskuddannelser, som giver dig adgang til officielle prøver og en god start i Danmark. Uddannelsen tilbydes på tre niveauer, og hvert niveau består af seks moduler. Du vil blive tilbudt at starte på netop det niveau, der passer til det antal års skolegang, du har, og dine kvalifikationer.

Læs mere om danskuddannelsen og tilmeld dig her

Cookies