Fra Duolingo til Danskuddannelse på to år
Det var kærlighed som bragte Anna Fischer fra hendes hjem i Sydtyskland til Danmark i august 2020. Men udover hendes faste forhold var der intet, der var på plads. Hun skulle lære dansk, falde på plads i København og finde et job.
To år senere skrev Anna Fischer et opslag på dansk på LinkedIn, hvor hun stolt kunne fortælle venner og kollegaer, at hun havde bestået Danskuddannelsen. Læs, hvad det betød, at Anna gik til UCplus Dansk, og få hendes gode råd til, hvordan du hurtigt lærer dansk.
Anna Fischer arbejder hos den danske virksomhed Planday, og hun beder kollagerne om at tale og skrive til hende på dansk.
Duolingo duer ikke
Som mange andre tænkte Anna Fischer, at hun kunne bruge Duolingo til at hjælpe hende i gang med at lære dansk. ”Jeg tænkte, ’Det kan jo ikke være så svært!’. Men jeg blev hurtigt klogere,” fortæller Anna.
”Man skal have hjælp, når man skal lære den danske udtale korrekt. Og jeg blev virkelig bevidst om, at jeg havde brug for et rigtigt sprogkursus. Også fordi danskere er meget hurtige til at tale engelsk med dig, hvis de kan høre, at du ikke er så god til dansk. Så jeg vidste, at jeg måtte finde et sted, hvor jeg kunne få en lærer, som kunne fortælle mig om sproget, og hvor jeg kunne øve mig.”
Strukturerede sprogtimer sparer tid og giver vigtig viden
Anna Fischer har fulgt alle Danskuddannelsens moduler hos UCplus Dansk, og for hende har det betydet, at hun lærte at tale dansk på ret kort tid; at hun har lærte, hvilke ord hun skal bruge i hvilke sammenhænge, og hvordan hun skulle udtale dem korrekt. Men hun fik også andet ud af undervisningen.
”På modulerne lærer man også om dansk historie og kultur. Og det er faktisk supergodt at få en generel viden om Danmark. Det giver en forståelse for, hvorfor danskere nogle gange siger, hvad de siger – og hvorfor, de gør, som de gør.”
Herudover oplevede Anna, at det betyder meget mere end man måske tror, at man er sammen med andre, som også lærer dansk.
”Det hjalp at vide, at vi var alle i samme situation. Det var interessant at se, hvordan andre tacklede at lære dansk. Og vi kunne dele vores erfaringer med hinanden.”
Annas fem gode råd
Anna vil gerne fortælle om de ting, hun gjorde for at lære dansk – og hun deler også nogle anbefalinger, som du måske kan blive inspireret af:
- Prøv at snakke så meget dansk som muligt
Det kan være svært – særligt, når danskere begynder at tale engelsk med dig. Men sig til dine venner og arbejdskollegaer, at du virkelig gerne vil snakke sammen med dem på dansk. Og bliv ved på dansk – også selvom det går langsomt 😊 - Tænk ikke på dine fejl
Husk at andre sagtens kan forstå dig, selvom din udtale ikke er perfekt, eller du bruger et ord, som ikke er helt korrekt. Det vigtigste er, at du bliver ved med at prøve! - Husk at læse på dansk – læsning kan rigtig meget
Du kan læse i dit helt eget tempo. Og du kan vælge lige dét, du gerne vil læse. Jeg startede med børnebøger, fordi de var nemmere. - Se fjernsyn og lyt til podcast
Når du ser fjernsyn, får du hjælp til at forstå hvad der foregår fra folks handlinger og ansigtsudtryk. Det er lidt sværere at følge en podcast, men det er rigtig god træning. Og du behøver ikke at forstå det hele. - Bliv ved med at øve dig – også efter du har bestået PD3
Husk at fortsætte med alt den sprogtræning du lavede op til prøven. Se fx nyheder hverdag, så følger du også med i hvad der sker.
Annas anbefalinger
Bog: Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren – fordi jeg havde læst bogen som barn på tysk, så det var en god oplevelse at læse den igen på dansk.
TV: Forsvundne arvinger – fordi der ikke er så meget action, så jeg kan godt følge med 😉
Podcast: Sarah og Monopolet – fordi det er lidt sjovt, det er hverdagssprog og man hører lidt forskellige danske accenter.