Samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern kommune, lokale virksomheder og UCplus sikrer ukrainske flygtninge en god start i Danmark

Sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune har UCplus Sprogcenter lavet et særligt tilbud til nytilflyttede ukrainske borgere, hvor danskundervisningen krydres med besøg hos lokale virksomheder. Det er en win-win situation for alle parter. De ukrainske borgere vil gerne have jobs, de lokale virksomheder har brug for arbejdskraft, og UCplus hjælper ukrainerne med at lære dansk, så de hurtigt kan komme i arbejde.

Anna kursist

De ukrainske borgere som lærer dansk hos UCplus vil meget gerne have et job. Der var derfor stor tilslutning og glade ansigter, da UCplus arrangerede et virksomhedsbesøg for dem, hvor de både besøgte en lokal fiskeri- og en feriehusudlejningsvirksomhed.

UCplus tilbyder jobrelateret danskundervisning

Samarbejdet mellem UCplus og Ringkøbing-Skjern Kommune er kommet i stand, da kommunen ønskede et undervisningstilbud målrettet arbejdsmarkedet i og omkring Ringkøbing-Skjern kommune.

”Det er en vigtig opgave at give de ukrainske flygtninge en god start i Danmark, og når vi samarbejder med både kommunen og de lokale virksomheder, så skaber vi de bedste forudsætninger for, at de hurtigt kan blive integreret,” siger Sprogcenterchef Karen Poulsen.

En anden væsentlig forudsætning er, at de ukrainske borgere får jobrelateret danskundervisning. Og det sørger UCplus’ sprogkonsulenter for.

”Vi lægger stor vægt på, at danskundervisningen er jobrelateret. Det betyder, at de lærer det ordforråd og grammatik de skal bruge for at begå sig på en dansk arbejdsplads. Og vi forklarer også, hvordan det danske arbejdsmarked fungerer, fx hvorfor vi betaler skat, og hvordan man forstår en lønseddel,” fortæller sprogkonsulent Annemette Knudsen.

Feriehusudlejning og fiskerivirksomhed byder indenfor

Udover danskundervisningen, har ukrainerne også været på besøg hos et par af de lokale virksomheder, som har brug for ekstra hænder, bl.a. Esmark Feriehusudlejning og fiskerivirksomheden Insula.

Hos Esmark Feriehusudlejning er HR assistent, Stephanie Dittrich, glad for at kunne åbne dørene for de ukrainske tilflyttere.

”Esmark har over 4000 feriehuse, og vi har et stort behov for rengøringsassistenter. Så det var oplagt for os at invitere indenfor i vores nye kontorbygninger her i Hvide Sande. Vi kan give et indtryk af, hvilke arbejdsopgaver der er, hvordan arbejdsdagen foregår, og helt konkret kan vi vise dem, at de får godt arbejdstøj, og at der er ordnede forhold her. Nogle af vores feriehuse ligger lige overfor kontoret. Man kan nemt gå eller cykle til feriehusene, og vi kan derfor vise, at transport er ikke et problem, hvis de bliver ansat hos os.”

Det er ikke første gang at Esmark Ferieudlejning står klar til at ansætte ukrainere, og det betyder at de har gode erfaringer at trække på.

”Vi har i forvejen en del ansatte som er fra Ukraine. De er kommet 4-5 år siden, altså før krigen i Ukraine, og de er veletableret her i området. De er derfor en stor hjælp, og gør det meget lettere for os at tage imod nye ukrainere hos os.”

Efter virksomhedsbesøgene fik ukrainerne undervisning i at skrive jobansøgninger, og Annemette Knudsen tog derefter med de ukrainske flygtninge ud for at aflevere ansøgningerne.

Samarbejde til gavn for ukrainere fortsætter frem til juli 2023

Samarbejdet mellem UCplus og Ringkøbing-Skjern kommune omkring undervisningen af de ukrainske tilflyttere skulle oprindeligt kun række frem til midten af december 2022. Men kommunen er mere end bare tilfredse med den undervisning og de aktiviteter som Sprogcenter UCplus har leveret, og kommunen har derfor valgt at forlænge samarbejdet frem til juni 2023.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om samarbejdet mellem UCplus og Ringkøbing-Skjern kommune og muligheden for at få skræddersyet danskundervisning, kontakt Sprogcenterchef Karen Poulsen på kp@ucplus.dk eller ring på telefon: 31 12 03 67.
Og du kan læse mere om UCplus mange danskkurser her.

Cookies