Jeg har lært mere dansk på et halvt år, end irsk efter 14 år

Paul Gordon kom til Danmark for at besøge et par danske venner, som han mødte på universitetet i Dublin. Han fortalte sine forældre, at han kun ville væk i en uges tid. Nu har han været her i over to år. Han faldt for København, og de mange muligheder livet i Danmark byder på. Og han har haft stor glæde af Danskuddannelsen hos UCplus.

Anna kursist
Paul Gordon prioriterer danskundervisningen højt, og kommer derfor til timerne på UCplus’ sprogcenter i Gyldenløvesgade i København hver lørdag formiddag.

Det er undervisningen her, der gør forskellen

Det var en kæmpe overraskelse for Paul Gordon, at han allerede kunne bruge sit dansk efter kun et halvt års tid. Det havde han ikke regnet med, fordi hans tidligere erfaringer med at lære sprog havde haft helt andre resultater.

“Jeg har lært irsk i 14 år, men jeg kan stadig ikke tale irsk,” fortæller Paul med et grin. Men han ved også, hvad det er, som har gjort forskellen.

“Hos UCplus begyndte vi allerede at snakke i første time! Det havde jeg aldrig prøvet før. Da jeg skulle lære irsk og fransk i skolen, gik der år, før vi skulle prøve snakke, fordi vi først skulle lære alt grammatikken.”

Danskundervisningen hjælper med hverdagssituationer

At Danskuddannelsen ikke kun handler om at mestre sproget, men også omfatter viden om dansk historie og kultur er bestemt en fordel, mener Paul. I undervisningen er han kommet omkring emner som både Folketinget og fagforeningernes rolle i samfundet. Og særligt det sidste har givet ham brugbar viden.

“Jeg er glad for, at jeg har lært om fagforeninger og A-kasser i timerne. Jeg forstår, hvad det betyder at være medlem, og hvad mine rettigheder er. Og det hjalp mig, da jeg selv skulle snakke med min egen fagforening og skulle udfylde forskellige formularer.”

Paul er lige startet på Modul 5, og han ser frem til at lære mere om politik generelt og helt konkret, hvad der foregår i nyhederne. Ligesom resten af holdet så er det PD3 prøven, han har i sigtekornet lige nu. Men han er også interesseret i at fortsætte på Modul 6 for at blive endnu bedre til dansk.

Pauls råd: Grib enhver mulighed for at tale dansk

Paul kan godt fortælle, hvorfor han har lært at tale dansk ret hurtigt. Det skyldes, at han prøver at snakke dansk så ofte, – og så meget som muligt.

Fordi hans arbejde lægger beslag på ham i ugedagene, så har han valgt at gå på et danskhold, som har undervisning hver lørdag formiddag. Når han har fortalt andre, at han går til dansk om lørdagen, har han oplevet, at en del bliver overraskede over, at han bruger weekendtid på det. Men for Paul er det, det eneste rigtige at gøre. Ligesom han også øver sig på at tale dansk med sin kæreste og hendes forældre, og med de danske venner han har.

“For mig handler det om at gribe alle de muligheder, hvor jeg kan tale dansk. Det handler om, at man skal være villig til at komme ud – til at lave aftaler med folk. For jo flere mennesker du kender, og som du snakker med, desto længere vil du komme med dit dansk.

Jeg har fx aftalt med min kærestes forældre, at vi kun taler dansk, når vi er hjemme ved dem. I starten forstod jeg kun enkelte ord, men nu går det fint, og jeg kan følge med i samtalerne.

Jeg mødes også med mine danske venner for at øve mit dansk. De hjælper mig med at blive bedre, fordi de fortæller mig, hvis jeg laver fejl. Eller de forklarer, hvilke ord jeg skal bruge, hvis jeg mangler ord. Hvis man vil lære dansk, handler det også om, at man skal være fast besluttet på, at det er dét man vil, og så skal man prioritere det.”

Danskuddannelsen hjælper dig blive god til dansk

UCplus tilbyder de tre officielle Danskuddannelser, som giver dig adgang til officielle prøver og en god start i Danmark. Uddannelsen tilbydes på 3 niveauer, som hver består af 6 moduler. Du vil blive tilbudt at starte på netop det niveau, som passer til det antal års skolegang du har og dine kvalifikationer.

I de første 2 moduler på alle 3 Danskuddannelser fokuserer vi mest på de mundtlige færdigheder og på at gøre dig klar til at tale dansk på dit job og på din uddannelse. I de efterfølgende moduler bliver du gradvist bedre til at tale, læse, lytte og skrive på dansk.

Læs mere om danskuddannelsen og tilmeld dig her

Danskuddannelse 1, 2 og 3

Cookies