Vindya prioriterer dansk højt

Det er tre år siden at srilankanske Vindya kom til København. Dengang var hun en af de mange internationale studerende, som hvert år kommer til Danmark for at tage en videregående uddannelse. Hun startede på kandidatuddannelsen ‘Økonomi og Finans’ på CBS, fandt et studiejob, og da hun blev færdig med studierne, fik hun job i et stort revisionsselskab. For at få et godt arbejdsliv i Danmark, har Vindya arbejdet hårdt for at lære dansk. Det har nogle gange været udfordrende, men hun er blevet ved. Læs, hvilke erfaringer hun har gjort sig, og hvilke råd hun giver.

Anna kursist

“Danskundervisningen har hjulpet mig med at blive integreret, fordi jeg har lært om dansk kultur, og hvordan det dansk samfund fungerer”, fortæller Vindya.

“Det er vigtigt at lære dansk fra starten”

Når Vindya fortæller om sine erfaringer med at bo og studere i Danmark, stopper hun allerede op, da hun skal fortælle, hvor lang tid hun har været her. Tre år er det blevet til nu. Og hun kan næsten ikke selv forstå det, for hun synes, at tiden er gået så hurtigt. Men der er også sket meget.

I starten var der mange ting at ordne og at forholde sig til; nyt studie, nyt sted at bo, og en masse nye relationer. Derfor kom Vindya ikke i gang med at lære dansk med det samme.

“Da jeg begyndte mine studier i København, havde jeg ikke så meget brug for at kunne dansk. Alt foregik på engelsk på studiet, og man kan også klare sig på engelsk i butikkerne. Men det blev pludseligt vigtigt, at jeg faktisk kunne tale dansk ordentligt. I dag kan jeg se, at det er vigtigt at komme i gang med det samme – at lære dansk lige fra starten.”

Da Vindya først var kommet i gang med danskuddannelsen, gik det derudad, og hun tog de første 3 moduler af danskuddannelsen ud i ét. Herefter holdt hun en pause fra danskundervisningen, fordi hun oplevede, at det var svært både at skrive speciale på universitetet og arbejde videre med dansk.

Det blev til en pause på otte 8 måneder. Men hvis hun fik muligheden for at gøre det om, så ved hun i dag, at hun skulle have fortsat med danskundervisningen. For hun må erkende, at det var lidt svært at komme i gang med dansk igen.

Sprogskolen giver netværk, jobmuligheder og nye venner

Selvom det kan være svært at nå det hele; både studier, studiejob og danskundervisning, så er Vindya rigtig glad for, at hun valgte at tage Danskuddannelsen hos UCplus.

“Danskundervisningen har hjulpet mig med at blive integreret, fordi jeg har lært om dansk kultur, og hvordan det dansk samfund fungerer. Jeg har lært sproget, og jeg synes også, at mit netværk fra UCplus er meget værdifuld for mig.”

I dag arbejder Vindya hos Deloitte, og selvom det er en global virksomhed, så er der alligevel mange danske medarbejdere. Det er Vindya glad for.

“Det er godt, for det betyder, at jeg kan bruge mit dansk hver dag. Og det er vigtigt for mit arbejde, at jeg både kan læse, tale og skrive dansk. Jeg skal både læse og svare på mails, læse rapporter og deltage i diskussioner.”

Vindyas giver tre gode råd

Vindyas modersmål er singalesisk. Hun taler også engelsk, og dansk er hendes tredje sprog.

“Hvis man kommer fra et andet europæisk land, som fx Tyskland, så er der en del ligheder rent sprogligt, som hjælper en, når man skal lære dansk. Men når man kommer fra et helt andet land, som Sri Lanka, så bliver det sværere. Både hvad angår grammatik og udtalen.”

Men Vindya lader sig ikke slå ud af de sproglige udfordringer. Hendes erfaring er, at man skal prøve at øve sig på dansk på mange forskellige måder. Og her giver hun sine anbefalinger videre:

Lyt til Podcasten ‘Dansk i ørene’’ – den giver nyttig viden om Danmark og danske forhold, samtidig med at man øver sig på at lytte til dansk.

Læs nyheder fra tv2, så får du viden om hvad der foregår i Danmark hver dag, og “Nyhederne” på TV2 er lidt lettere at læse end dem fra Danmarks Radio

Se danske serier, fx “Rita” – her får du en masse hverdagssprog, som du kan bruge til alle de små samtaler; i butikker, ved kaffemaskinen, til sociale sammenkomster m.m.

Danskuddannelsen hjælper dig med at blive god til dansk

UCplus tilbyder de tre officielle danskuddannelser, som giver dig adgang til officielle prøver og en god start i Danmark. Uddannelsen tilbydes på tre niveauer, og hvert niveau består af seks moduler. Du vil blive tilbudt at starte på netop det niveau, der passer til det antal års skolegang, du har, og dine kvalifikationer.

Læs mere om danskuddannelsen og tilmeld dig her

Cookies