Ægte kulturmøde mellem gymnasieelever og kursister fra UCplus sprogcenter

happy students

Gymnasieelever fra Silkeborg Gymnasie sammen med kursister fra UCplus, som var stolte over, at de har lært så meget dansk, at de sagtens kunne snakke på dansk. 

Et unikt og innovativt samarbejde er opstået mellem Silkeborg Gymnasium og UCplus sprogcenter i Silkeborg. Et samarbejde som sætter unge gymnasieelever sammen med mennesker fra helt andre lande og kulturbaggrunde og skaber rammer for en åben og oprigtig snak om alt fra sabbatår til saltlakrids. Et møde som viser, hvordan UCplus sprogcentre kan bruges som vigtig ressource for øget integration.

Integration i virkelighedens verden

Hvordan kan eleverne virkelig opleve integration i samfundet? Den udfordring har gymnasielærer Christian Mathiassen tumlet med i flere år. Og da Silkeborg Gymnasium, hvor han er ansat som dansk og samfundsfaglærer startede projektet SGud, hvor fokus netop er at få eleverne ’UD’ af klasselokalerne, så fik Christian Mathiassen det benspænd der skulle til for at prøve noget nyt. UCplus sprogcenter ligger en spytklat fra gymnasiet, og han kontaktede derfor Sprogcenterleder Sarah Smedemark Johnsen for at høre, om eleverne i hans 3.g samfundsfagsklasse mon kunne komme på besøg og snakke med skolens kursister.

Grundigt forarbejde giver gevinst

”Vi var selvfølgelig meget interesserede i at arrangere et møde,” fortæller Sarah Smedemark Johnsen. Men det lå hende også på sinde, at mødet skulle forberedes ordentligt, så både gymnasieeleverne og ikke mindst sprogskolens kursister fik noget ud af det, og derfor blev sprogcenterets undervisere også inddraget.

”Jeg arbejder tæt sammen med kursisterne hver dag. Jeg kenders deres historier og ved, at det er vigtigt, at de føler sig trygge. Mange af dem kommer fra lande, hvor der ikke er et samfund, som støtter op om dem, og det var derfor vigtigt, at vi fik sat gode rammer for mødet med eleverne,” fortæller underviser Randi Det handler om, at Mellergaard Baun.

Det grundige forarbejde, hvor både gymnasieeleverne og kursisterne forberedte spørgsmål til hinanden, og hvor der var tid til, at alle kunne komme til orde, gav i den grad gevinst.

Vi snakkede kun på dansk

Positive tilbagemeldinger strømmede ind, og en af dem kom fra Ruth Wanjira. Hun er 33 år og kommer oprindeligt fra Kenya. Ligesom mange af de andre kursister, var hun spændt på at møde eleverne fra Silkeborg Gymnasium.

”Jeg var nervøs for, at de ikke ville forstå mit dansk,” fortæller hun.

Men hun havde ikke grund til at bekymre sig, for eleverne kunne sagtens forstå både Ruth og de andre kursister. Det kom som lidt af en overraskelse for Ruth, for inden mødet var hun i tvivl om, hvor meget dansk hun rent faktisk kunne og hvor lang tid hun vil kunne holde snakken i gang.

”Vi snakkede kun på dansk. Og de forstod det hele,” siger Ruth Wanjira stolt. At kursisterne oplevede, at de kunne bruge deres dansk, var guld værd og en kæmpe selvtillidsbooster.

”Mødet med eleverne var jo en ægte samtale, og fordi de klarede det så godt, har det givet dem troen på, at de sagtens kan tale dansk. Og det kommer uden tvivl til at hjælpe dem videre.” siger underviser Randi Mellergaard Baun.

En ren win-win oplevelse

Også Christian Mathiassen fra Silkeborg Gymnasium er begejstret over udflugten til UCplus’ sprogcenter.

”Det har været en ren win-win oplevelse. Eleverne fik rigtig meget ud af det. De synes, at det var spændende at mødes med kursisterne og høre om deres baggrunde og om deres oplevelser med at bo i Danmark. På gymnasiet har eleverne læst teori om integration, og de har undersøgt data på integrationsområdet. Og det er vigtigt, at de har fakta med. Men det giver bare et ekstra perspektiv, at de med besøget hos UCplus får mulighed for at snakke med rigtige mennesker af kød og blod med livsfortællinger, som sætter sig hos eleverne. Det har faktisk rørt dem.”

Mødet med UCplus var så vellykket, at Silkeborg Gymnasium har inviteret UCplus kursister på genbesøg, hvor de gode snakke kan genoptages, og hvor UCplus kursisterne kan se gymnasiet indefra og få mulighed for at lære mere om, hvordan det er at gå i gymnasiet i Danmark.

Læs også om FVU-dansk hos UCplus.

Cookies