Sprogmakkerkurser hos UCplus styrker integration og sprog på arbejdspladsen

Når en IGU-medarbejder (Integrationsgrunduddannelse) bliver en del af en arbejdsplads, er det en stor gevinst for både virksomheden og medarbejderen. I samarbejde med Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), tilbyder UCplus sprogmakkerkurser til virksomheder, der ønsker at støtte deres IGU-ansatte bedst muligt. Med en sprogmakker ved siden af får den nye medarbejder støtte til både sproglige, kulturelle og sociale udfordringer, hvilket skaber en bedre integration og højere trivsel på arbejdspladsen.

Anna kursist
På sprogmakkerkurserne får deltagerne en bred vifte af værktøjer med hjem, bla. en plakat, som kan bruges på arbejdspladsen.

Sprogmakkeren gør en forskel i hverdagen

I den integrerede institution Vokseværket i Aarhus har de fået en ekstra hånd i køkkenet. Her har køkkenansvarlige Klara fået hjælp af Julia, som er IGU-medarbejder fra Ukraine. Julia er ansat til at varetage praktiske opgaver, så Klara får tid til andre arbejdsopgaver.

“Det har været en kæmpe hjælp,” siger Klara, som deltog i et sprogmakkerkursus arrangeret af UCplus. “Julia kunne meget lidt dansk, da hun startede, og jeg har været usikker på, hvordan jeg bedst kunne støtte hende sprogligt. Kurset gav mig en masse konkrete værktøjer, som fx at bruge gentagelser, øjenkontakt og kropssprog, så kommunikationen blev lettere.”

Kurset har også gjort en forskel for den daglige kontakt mellem Julia og hendes kollegaer. Klara fremhæver betydningen af at spise frokost sammen, hvor de i ro og mag kan tale dansk. “Vi øver ord og sætninger, som Julia bruger i løbet af dagen, fx ‘jeg går ned og ordner vasketøj’. Det er en god måde at opbygge sproget på,” siger Klara.

Konkrete værktøjer styrker sprogindlæringen

UCplus sprogkonsulent Karen Pilgaard Søjberg understreger, at en sprogmakker er afgørende for en ny medarbejders integration.

“Sprogmakkerens vigtigste opgave er at skabe tryghed og trivsel for IGU-medarbejderen, så de føler sig velkomne og en del af arbejdsfællesskabet. Det handler om at støtte sprogligt, men også at være en person, man kan gå til med spørgsmål. At IGU-medarbejderen føler sig tryg er nemlig helt essentielt, hvis de skal lære nyt, og det kan handle om alt fra at forstå praktiske ord som ‘skrælle’ og ‘skære’ til, hvordan man hilser på kollegaer,” forklarer Karen Pilgaard Søjberg og understreger vigtigheden af, at sprogmakkeren arbejder med gentagelser, rolig tale og masser af kropssprog.

Anna kursist

Ukrainske Julia blev ansat som IGU’er i kantinen på Beder Skole, og køkkenchef Gitte har haft stor glæde af at have besøg af UCplus’ Sprogmakkerkursus.

På Beder Skole, syd for Aarhus, har de haft stor glæde af denne tilgang. Her blev køkkenchef Gitte uddannet som sprogmakker for deres ukrainske IGU-medarbejder Anastasia. “Kurset gav mig nogle rigtig gode redskaber, fx at gentage og tale langsomt, så Anastasia kunne følge med. Det har styrket hendes sprog markant,” fortæller Gitte og tilføjer, at en sprogmakker-app har hjulpet Anastasia med at træne ord uden for arbejdstiden. Med billeder og lydoptagelser af vigtige ord fra køkkenet har Anastasia kunnet øve sig, hvilket har givet hende selvtillid og lyst til at tale dansk på arbejdet.

Styrket integration og større arbejdsglæde

Sprogmakkerkurserne fra UCplus viser, hvordan sprog og fællesskab på arbejdspladsen kan gå hånd i hånd. Både medarbejdere og virksomheder oplever, at sproget bliver en styrke, når hverdagen bliver lettere, og sproglige udfordringer bliver mødt med støtte og konkrete løsninger.

Virksomheder kan søge om godtgørelse for de medarbejdere, som deltager på kurset. UCplus bistår gerne med at udfylde ansøgningsskemaerne.

Læs mere om sprogmakkerkurserne her

Cookies