Sprogmakkerkurser styrker kommunikationen på plejecentre i Viborg Kommune
Et hold medarbejdere fra syv plejecentre i Viborg Kommune har deltaget i et sprogmakkerkursus, som UCplus har afholdt i samarbejde med Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Kurset har vist sig at være en stor hjælp til at styrke kommunikationen i hverdagen.

Sprogmakkerkurser giver medarbejdere og mentorer konkrete redskaber til at styrke kommunikation og samarbejde på tværs af sproglige og kulturelle forskelle.
Et fælles sprog styrker arbejdsmiljøet
Der er i dag mange medarbejdere på plejecentrene med forskellige sproglige og kulturelle baggrunde. Det kan give udfordringer i kommunikationen. Det kunne deltagerne fra Viborg Kommune nikke genkendende til, og sprogmakkerkurset gav mulighed for, at deltagerne både fik talt om nogle generelle udfordringer og fik tid til at fokusere på helt konkrete værktøjer, som kan bruges i hverdagen.
Et vigtigt fokuspunkt var, hvordan man håndterer situationer, hvor man er usikker på, om man er blevet forstået, eller hvor kommunikationen mellem en medarbejder og en borger ikke fungerer optimalt. Deltagerne arbejdede med at stille spørgsmål og bede om gentagelser for at skabe tryghed for borgerne og præcision i arbejdet.
Hverdagsnære værktøjer gør en forskel
Betina Korsgaard, social- og sundhedshjælper på Blichergården, er en af de mentorer, der har haft stor glæde af det materiale, som er udviklet til sprogmakkerkurset. Hun fremhæver især Sprogmakkermappen og samtalekortene, som hun beskriver som både brugbare og lette at gå til.
“Det hjælper alle i hverdagen, når vi er tydelige omkring, hvilke ord der er centrale.”
Hun fortæller, at det har været en øjenåbner at arbejde med sproget på en mere bevidst måde, og hun bruger blandt andet det sproglige udviklingsskema aktivt i sin rolle som mentor:
“De skal være mine fremtidige kolleger, så jeg vil gerne hjælpe dem.”
Også Rikke Høgsbjerg Siig, teamleder ved Pleje- og Omsorgscenter Banebo, har oplevet, hvor anvendelig Sprogmakkermappen er – særligt i arbejdet med medarbejdere i IGU-forløb:
“Sprogmakkermappen er let at gå til, og dens styrke er, at den indeholder så mange forskellige værktøjer. Netop det gør den brugbar i vores daglige arbejde med IGU-praktikanter.”
Sprogmakkerkurset har ikke kun styrket de sproglige kompetencer hos medarbejderne med dansk som andetsprog – det har også givet mentorerne konkrete værktøjer og en større sproglig bevidsthed i hverdagen, og centerleder for Kildehaven i Viborg, Annette Sofie Kirstine Jensen, er meget glad for den nye viden, som alle fik på kurset:
“Jeg ville ønske, vi havde kendt til dette kursus tidligere. Det har gjort en stor forskel for os.”

Styrket integration og større arbejdsglæde
Sprogmakkerkurserne viser, hvordan sprog og fællesskab kan være nøglen til et bedre arbejdsmiljø. Når medarbejdere får konkrete redskaber og støtte til at forstå hinanden, styrkes både samarbejdet, tilliden og trivslen – til gavn for hele arbejdspladsen.
For mange offentlige og private arbejdspladser er kurset en værdifuld investering i både rekruttering og fastholdelse. Medarbejdere med dansk som andetsprog får bedre forudsætninger for at lykkes i jobbet, og mentorerne bliver styrket i deres rolle.
Virksomheder og offentlige institutioner kan desuden søge om godtgørelse for deltagende medarbejdere, og UCplus står klar til at hjælpe med hele ansøgningsprocessen.
Vil du vide mere om Sprogmakkerkurserne?